Užitočné rady, tipy a triky, ale aj outdoorové novinky

 
 
 
ÚVOD > BLOG
 
adamsportbloguje.png
 
 
Výber článkov z nášho blogu
Recenzia Garmont Vetta Tech GTX

Recenzia Garmont Vetta Tech GTX

Už pár rokov som ( okrem zimnej sezóny ) využíval v zásade iba nízke turistické topánky. Boli ľahšie, nositeľné aj v meste a celkovo mi to akosi viac vyhovovalo. Po pár rokoch mi ale vyššie topánky začali chýbať. Najmä kvôli tomu, že som fotograf a často sa hýbem v prostredí, kde mi tie vysoké topánky chýbali: potoky, ranná mokrá tráva či prvý sneh. Všade tam mi výška topánok chýbala. A tak som sa rozhodol, že po dlhšom čase budú súčasťou mojej výbavy aj vyššie turistické topánky.

 

 

 

 

 

 

Čítať viac
Ako sa obliecť na skialp

Ako sa obliecť na skialp

Zdolať kopec na skialpinistických lyžiach je skúškou kondície nielen pre teba, ale aj pre tvoje oblečenie, ktoré sa  „zapotí“ rovnako ako ty. Ak sa pohybuješ pomalšie alebo ideš na celodennú túru do neznáma, musíš sa obliecť inak, ako keby si v rámci tréningu na lyžiach „vybehol“ na kopec popri zjazdovke a vrátil sa naspäť.

Čítať viac
Ako si vybrať cepín?

Ako si vybrať cepín?

Ak si ľadový horolezec alebo turista, ktorý rád  zdoláva vysoké nadmorské výšky, potom cepín patrí k tvojej základnej výbave. Ak si nevieš poradiť s jeho výberom, pomôžeme ti my. Cepín by mal mať na batohu každý skialpinista, mieriaci do strmšieho terénu. Tam môže cepín pomôcť ako opora. Bez neho môže byť postup bez lyží nebezpečný alebo nemožný. Nie je žiadny dôvod na to, aby mal skialpový cepín viac ako 60 cm, ideálna je dĺžka 50 cm.

Čítať viac
Rozhovor s Petrom Žiškom

Rozhovor s Petrom Žiškom

Ahoj Peťo, nedávno si sa vrátil z MS v Spartane Race, ktoré sa konali v Amerike. Umiestnil si sa na sympatickom 18. mieste. Čakal si iné umiestnenie, alebo si so svojím výsledkom spokojný?

 


 

 

Čítať viac
Moje lietanie začalo pristáním na hnojisku, hovorí paraglidista Juraj Koreň

Moje lietanie začalo pristáním na hnojisku, hovorí paraglidista Juraj Koreň

Juraj Koreň je paraglajdista, horolezec, veľký cestovateľ a hlavne dobrodruh. Vzťah k lietaniu si vďaka svojmu otcovi budoval už od prvých rokov života. V lete 2019 sa zúčastnil vytrvalostných pretekov v paraglidingu Red Bull X-Alps. Tieto preteky vedú cez šesť alpských krajín a pretekári z celého sveta v 14 súťažných etapách prekonajú trasu dlhú 1138 km. Jurajovi si splnil ďalší svoj sen a podarilo sa mu umiestniť sa na výbornom 18. mieste.

Čítať viac
Karimatky na hory

Karimatky na hory

Podobne ako pri výbere kvalitného spacáka, treba byť obozretný a vedieť čo najviac aj pri výbere karimatky.

Hoci by sa mohlo zdať, že vybrať karimatku nebude nijaký problém, však ide len o nejakú penu proti vlhkosti a chladu, rozdiely medzi jednotlivými typmi karimatiek sú nezanedbateľné.

Hlavne ak ide využitie v horách, kde ste viac dní a váš batoh má svoje objemové a hmotnostné limity, treba pozorne zvážiť každé pre a proti aj pri podložke na spanie.

Pokúsim sa preto zasvätiť vás do problematiky karimatiek čo najzrozumiteľnejším spôsobom a zároveň tak aby vám nijaká dôležitá informácia, či pohľad na vec nechýbali.

 

Čítať viac
Ako vybrať trekkingové palice?

Ako vybrať trekkingové palice?

Trekingové palice sa dajú rozdeliť podľa spôsobu skladania na teleskopické, skladacie a pevné. Teleskopické a skladacie palice sa v drvivej väčšine vyrábajú ako dvoj- alebo trojdielne.

V závislosti od Vášho rozpočtu sa bude hýbať výsledná stabilita, skladateľnosť, komfort používania a hmotnosť palíc. Ja osobne mám skúsenosť s viacerými pármi turistických palíc, ktoré sa cenovo pohybovali pod 30 eur. So žiadnymi z nich som nebol spokojný a ich životnosť bola veľmi krátka. Preto ak palice plánujete naozaj využívať, odporúčam vyhradiť si aspoň 50 eur - investícia sa Vám vráti viacnásobne...

Čítať viac
Ako vybrať karimatku

Ako vybrať karimatku

Karimatka je pri pobyte v outdoore veľmi dôležitá vec.

Môže rozhodovať o tom, či je Váš výlet o prežití alebo o pohode, či sa vyspíte do sýtosti alebo si len poležíte v stane a  ráno sa zobudíte dolámaní, a samozrejme o tom, či budete „klepať kosu“ alebo strávite noc v tepelnom komforte.

Nasledujúce riadky berte ako pomoc pri orientovaní sa v širokej ponuke karimatiek na trhu...

Čítať viac
Druhy karimatiek

Druhy karimatiek

Plánujete stanovačku s priateľmi, pobyt na horách, či rovno dlhodobejšiu expedíciu?

Nezabúdajte, že kvalitný a ničím nerušený spánok je jedným z hlavných faktorov, ktoré ovplyvňujú psychiku a energiu najmä pri dvoj a viacdnňových túrach. 

Pri kúpe vybavenia sa teda zrejme dostanete aj k voľbe karimatky.

Dnes Vám pomôžeme zúžiť výber podľa druhov ponúkaných na trhu...

Čítať viac
Ako vybrať výbavu pre slackline?

Ako vybrať výbavu pre slackline?

Slackline je športová disciplína, ktorej počiatky siahajú do Ameriky, kde si lezci krátili voľný čas chodením po reťaziach na parkovisku. Je to balansovanie, chodenie a skákanie na popruhu, ktorý je upevnený medzi dvomi bodmi.

Na rozdiel od povrazolezectva nie je slackline natiahnutý na pevno, ale je pružný, niekedy viac inokedy menej. Všeobecne platí, že čím je vzdialenosť, ktorú chcete prekonať dlhšia, tým pevnejšie by mal byť popruh napnutý. Slúži predovšetkým na tréning rovnováhy, ale na kratšom popruhu sa často vykonávajú rozličné triky, ktoré sa stále vyvíjajú. Sú to napríklad nástupy na popruh zo sedu, z drepu, s výmykom, rôzne saltá a výskoky s dopadom na popruh, rôzne druhy balansovania a podobne...

 

Čítať viac
Ako vybrať turistický varič?

Ako vybrať turistický varič?

Každý vie, že varič je v horách takmer nevyhnutná vec.

Byť bez teplej stravy, dobrého ranného čaju alebo kávy viac dní po sebe je nič moc. A keďže nie všade je možné alebo dovolené zakladať oheň, tak varič sa stáva jednou z vecí povinnej výbavy.

V nasledujúcich riadkoch sa pozriem na to aké variče sa dajú kúpiť a aký varič by si si mal kúpiť ty...

Čítať viac
Ako vybrať trailovú bežeckú obuv

Ako vybrať trailovú bežeckú obuv

Každý človek na zemi je jedinečný.

Tak, ako má každý z nás iné charakterové črty, odlišný pohľad či farbu očí, tak môžeme vidieť aj rozdiely v tvare, veľkosti a špecifickosti nášho chodidla.

Pri výbere vhodnej obuvi je preto veľmi dôležité dbať na prirodzenosť vášho chodila, bežeckého štýlu či na prípadne abnormality...

 

 

Čítať viac
Aj kempovanie môže byť pohodlné

Aj kempovanie môže byť pohodlné

Máte radi prírodu a často sa venujete turistike alebo prechádzkam? Chceli by ste vonku tráviť viac času, ale od aktivít ako je kempovanie vás odrádza určité nepohodlie? Vedzte, že aj kempovanie môže byť pohodlné.

Vyberte si z nášho kempingového nábytku a už nemusíte sedieť na zemi, ale pohodlne sa usadíte na stoličku a uvarené jedlo si položíte na stôl. Za pozornosť stojí stolička Coleman Deck Chair. Je skladacia, avšak veľmi pevná a pohodlná.

V zloženom stave má tvar úplne plochej dosky a jej nosnosť je až 113 kg. Stolička stojí pevne aj na nerovnom teréne...

Čítať viac
Ochrana pred hmyzom a kliešťami

Ochrana pred hmyzom a kliešťami

S príchodom teplejších dní nás slniečko láka von. Či už na turistiku, športovať alebo len tak leňošiť na pikniku. Avšak, teplé dni nelákajú len nás , ale i hmyz a kliešte. Práve jar a leto sú tými obdobiami v roku, kedy na nás doslova číhajú oveľa častejšie ako inokedy.  Uštipnutie otravným hmyzom je pre každého z nás nepríjemnou záležitosťou a alergikom môže ísť dokonca o život.

Viete aká je najlepšia prevencia ? My vám ich predstavíme niekoľko a je len na vás, ktorý typ prevencie si zvolíte...

 

 

 

Čítať viac
Ošetrovanie obuvi

Ošetrovanie obuvi

O dôležitosti správneho výberu topánok počúvame z každej strany. Samozrejme, že je to veľmi dôležité, to nepopieram, avšak viete ako sa o nich správne starať? Povedzme si otvorene, mnoho z nás považuje napríklad kvalitné turistické topánky ako investíciu, a vec, ktorú nekupuje každý deň poprípade mesiac. Očakáva sa že vydržia roky a pritom si udržia svoje vlastnosti.

Je dôležité dodržať zopár základných postupov.

Udržujte svoje topánky čisté. Na ich očistenie nám postačí studená mydlová voda a handrička, poprípade kefa. Myslite na to, že aj topánka potrebuje dýchať, a ak je špinavá má upchaté kanáliky ktoré zabezpečujú priedušnosť ale aj impregnáciu. Najväčším strašiakom je prach a mastnota , preto ak môžete, udržujte obuv čistú. Aj takáto kvázi banalita predlžuje ich životnosť...

Čítať viac
Merino termoprádlo

Merino termoprádlo

Oblečenie, ktoré je pri vašom tele najbližšie,  by mali byť aj najlepšie. Nie je jedno, či sa počas dňa potíte a máte nepríjemný pocit cudzej veci na vašom tele, alebo sa cítite jednoducho komfortne a prijemne pri akejkoľvek činnosti, či už si dávate rannú rozcvičku,  alebo pracujete v kancelárií.

Aké je ideálne prádlo?

Skutočne ideálne prádlo by malo byť v prvom rade funkčné. V lete by malo chladiť a v zime naopak, udržiavať prirodzenú telesnú teplotu tak, aby sa človek nepodchladzoval a ani neprehrieval. To všetko by malo byť skompletizované tak, aby prádlo ideálne priliehalo k telu bez toho, aby nás obmedzovalo v prirodzenom pohybe...

Čítať viac
Fakty o merino vlne II.

Fakty o merino vlne II.

Informácie o vlne merino sa na nás v poslednom čase sypú zo všetkých strán. Jej fascinujúce vlastnosti čím ďalej viac ohromujú celý svet a niet sa čomu čudovať. Aj napriek tomu, že rôzne syntetické materiály toho dokážu naozaj veľa, vlna merino v sebe skrýva to najlepšie čo nám príroda môže ponúknuť a predbieha ich na plnej čiare.

Merino vlákno je prirodzene duté, dokáže regulovať telesnú teplotu a udržuje tak ideálnu mikroklímu. Dalo by sa povedať že funguje ako prírodný termostat. Povrch vlákna je hydrofóbny, čo znamená že odpudzuje vodu, zato vnútro vlákna je hydrofilné a teda tekutiny absorbuje. Vlákno dokáže nasať vlhkosť až 35% svojho vlastného objemu...

 

 

Čítať viac
Ako si správne vyberiem turistický a kempingový varič ?

Ako si správne vyberiem turistický a kempingový varič ?

Praženica na raňajky pri východe slnka, či voňavý guľášik s partiou v lese? Dať si teplé jedlo v prírode je určite príjemné a príjemné môže byť aj samotné varenie. S turistickým varičom dokážete pripraviť naozajstné dobroty v akomkoľvek prostredí.

Pred tým, než pôjdete nakupovať

Popremýšľajte, či potrebujete výkonný typ variča, alebo vám postačí úspornejší, na občasné varenie. Okrem ceny by vás mali zaujímať aj funkcie, veľkosť, druh a dostupnosť paliva...

Čítať viac
Fakty o merino vlne

Fakty o merino vlne

Zo všetkých strán počúvame o mnohých výhodách a jemnosti  Merino vlny. Odkiaľ ale takáto vlna pochádza a akože je tak jemná v porovnaní s bežne dostupnou vlnou? Ani vy neviete odpovede na tieto otázky?

Vlna ako taká je čisto prírodný produkt, pričom sa vo všeobecnosti  tvrdí, že ju produkuje ovca. Nie je to ale tak vždy. Ku príkladu vlnu Kašmír produkuje špeciálne šľachtená koza Kašmírska. Ďalej sa vo svete bežne používa ochlpenie tiav, rôznych druhov kôz, lamy a mnohých iných zvierat. Za vlnu by sa teda dal považovať tkaninový materiál pochádzajúci zo zvieraťa...

 

 

Čítať viac
Ako vybrať bouldermatku?

Ako vybrať bouldermatku?

Viete, čo sú bouldermatky? Aké rozdiely medzi nimi sú a na čo si treba dať pozor? Chcete vedieť, ako vás môže správna bouldermatka zachrániť od vážneho úrazu, a nesprávna vám naopak ublížiť?

Ak ste odpovedali aspoň na jednu otázku „áno“, čítajte ďalej!

Na začiatok si pre tých, ktorí s bouldermatkami ešte nemali tú česť, v krátkosti predstavíme o čo ide:

Bouldermatka je veľmi hrubá podložka, ktorú si položíte pod skalu pri tzv. “boulderingu” - teda lezení na skalu bez istenia. V prípade pádu tak nedopadnete na rôzne hranaté skaly pod vami, ale na relatívne bezpečnú podložku.

Jednoduché, však? Teraz sa už ale poďme pozrieť na to, ako si vybrať takú bouldermatku a čo je pri jej kúpe dôležité zvážiť...

 

Čítať viac
Ako vybrať bežeckú obuv

Ako vybrať bežeckú obuv

Základom pozitívneho a hlavne zdravého zážitku z behu sú pohodlné topánky, ktoré nás spoľahlivo donesú priamo do cieľa.  Ako ale v obrovskej ponuke dnešného trhu vybrať tie správne? Ukážeme vám, aké kritéria sú dôležité.

Keď sa chystáte behať v prírode, dobre si premyslite v akom ročnom období a hlavne v akom prostredí budete behať. Nie, naozaj to nie je jedno. Asi vás sklameme, ale neexistuje bežecká obuv, ktorá by bola vhodná na všetky povrchy. To je veľmi dôležité si zapamätať. Bežeckú obuv totiž môžeme prirovnať k automobilom. Každý druh automobilu je určený pre iný cieľ. Športové auto, aby sme si užili rýchlu jazdu a vietor vo vlasoch. Nákladné, aby sme previezli čo najväčšie množstvo vecí z jedného miesta na druhé. Rodinné zasa, aby sme bezpečne dopravili naše deti zo školy domov. A rovnako tak je to i pri výbere bežeckej obuvi...

Čítať viac
Vyberáme turistickú obuv

Vyberáme turistickú obuv

Milujete prírodu a prechádzky v prírode? Určite viete, aká dôležitá je kvalitná obuv, ktorá bude oporou, bude bezpečná a zaistí vám pohodlie. Rovnako tak sú dôležité funkčné vlastnosti turistickej obuvi.

Turistickú obuv si vyberajte podľa účelu použitia. Treba zvážiť, v akom teréne sa budete prevažne pohybovať a v akých klimatických podmienkach. Na pohyb na skalách iný typ turistickej obuvi ako na pohyb na snehu...

Čítať viac
Ako vybrať turistický nosič? II.

Ako vybrať turistický nosič? II.

Väčšina aktívnych rodičov sa nechce vzdať obľúbených výletov do prírody ani po tom, ako do ich rodiny pribudne nový člen. Ku kočiarom do hôr však cesta nevedie a tak je skvelým riešením detský turistický nosič. Ako vybrať vhodný nosič, na čo sa zamerať a čo nezanedbať? 

Či už patríte ku dlhoročným skalným fanúšikom turistiky, alebo si chcete s rodinou občas vyjsť a dopriať si poriadnu dávku sviežeho vzduchu, výber nosiča by ste rozhodne nemali podceňovať.

Hneď v úvode je potrebné ujasniť si, na aké dlhé túry plánujete s dieťaťom chodiť...

 

 

Čítať viac
Ako vybrať turistický nosič?

Ako vybrať turistický nosič?

Turistika a pobyt vo voľnej prírode je čoraz obľúbenejším spôsobom, ako aktívne využívať voľný čas. Okrem vysokohorskej turistiky je populárny treking, nordic walking... rozumní rodičia sa snažia viesť svoje deti k zdravému životnému štýlu. A preto sa im tiež snažia už od útleho veku vštepovať výhody aktívneho životného štýlu.

Nie je to len módna záležitosť – turistika a hory ľudí vždy priťahovali. Je to svojím spôsobom láska k prírode, spôsob duševnej očisty a spôsob relaxácie – to je len niekoľko dôvodov, prečo ľudia do hôr vyrážajú.

Hory však prinášajú aj veľa nešťastia, ktoré je spôsobené neopatrnosťou, zlou predvídavosťou a v neposlednom rade zlým vybavením, ktoré nezodpovedá podmienkam v horách. Turistika v horách kladie oveľa vyššie nároky na vybavenie turistu...

Čítať viac
Ako vybrať termoprádlo?

Ako vybrať termoprádlo?

Termoprádlo je súčasťou oblečenia pre každú športovú aktivitu, označuje sa aj ako funkčné oblečenie. V nie dávnej minulosti sa používalo klasické bavlnené oblečenie, ktoré má však množstvo nevýhod – nechráni pred chladom, nedostatočne odvádza pot a je tiež ťažšie, čo výrazne ovplyvňuje výkon pri mnohých druhoch športu.

Čítať viac
Správny čas na beh

Správny čas na beh

Beh sa stal moderným športovým fenoménom. Behu sa venuje čoraz viac ľudí. Behanie má množstvo benefitov, ktoré pozitívne vplývaniu nielen na telesnú zdatnosť, ale rovnako tak pozitívne vplýva na psychiku.

Behom spálime množstvo energie a je to vlastne vynikajúca aeróbna aktivita. Buduje sa celková kondícia a vytrvalosť, ktorú je potrebné pravidelne udržiavať. Najmä počas chladnejších dní potrebujeme kvalitné bežecké oblečenie. Funkčné oblečenie je dôležité aj pre ochranu pred nepriaznivými poveternostnými vplyvmi. Pri behu myslíme aj na to, že tvarujeme svoje telo. Beh tvaruje lýtka a stehná, ale tiež brucho. Aby boli tvary správne tvarované, striedame rýchly a pomalý beh...

 

 

Čítať viac
Ako vybrať skialp lyže

Ako vybrať skialp lyže

Výber skialpových lyží je veľmi dôležitá vec. Ak si však chceš skutočne užívať nadšenie zo stúpania do kopca a tiež tak aj zjazdy je potrebné aby si výberu lyží venoval istý čas. Nasledovný článok ti pomôže správne vybrať.

Čítať viac
Ako vybrať skialp lyžiarky

Ako vybrať skialp lyžiarky

Inovácie skialpinistických lyžiarok sa každým rokom posúvajú vpred. Tým sa aj výber vhodnej lyžiarky pre skialp stáva ťažším. Nevešaj však hlavu !!! Na to aby si si správne vybral kvalitné skialp lyžiarky ti pomôžeme v nasledujúcom článku.

Čítať viac
Ako vybrať skialp pásy

Ako vybrať skialp pásy

Chceš začať so skialpinizmom, ale nevieš aké pásy na stúpanie budeš potrebovať? V nasledujúcom článku ti poradíme, na čo by si nemal pri výbere skialp pásov zabudnúť...

Čítať viac
Testovačka Kreuzpitze Attacco SCTT

Testovačka Kreuzpitze Attacco SCTT

Náročnosť na výstroj u skialpinistov každým rokom narastá. Preto sme veľmi radi, že vám môžeme v Adam Sporte ponúknuť na výber z našich topových skialpinistických viazaní. Jedným z nich je aj viazko Kreuzpitze Attacco SCTT.

 

Čítať viac
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia